У Пожаревцу одржана централна републичка Академија поводом обележавања Светског дана сестринства

Конгреси

У знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингејл, 12. маја сваке године обележава се Међународни дан медицинских сестара.

Том приликом додељени су златни знакови Националне асицијације удружења здравствених радника Србије, а награђено је укупно 13 медицинских сестара и техничара и то 7 радника Удружења здравствених радника Ниш, из Удружења здравствених радника Браничевског округа 2 радника је награђено, затим из УЗР Крагујевац награђено је 3 радника и из УЗР Пирот награђен је 1 здравствени радник.

Према речима Славице Ђорђевић, председнице УЗР Браничевског округа то је највише признање које може да се оствари у струци преко удружења и асоцијација, а за награду могу бити предложени од стране колега, сарадника, па чак и сами могу конкурисати.

Небојша Вацић, председник Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије каже да ова Асоција постоји тек две године, али броји око 20.000 чланова-здравствених радника, медицинских сестара и техничара. Асоцијација има 13 удружења у преко 150 градова и 200 здравствених установа.

„Годишње одржимо 2 конгреса са по 1.500 учесника, а од јануара смо почели да организујемо симпозијуме главних и одговорних сестара, на којима учествује од 200 до 300 медицинских сестара из целе Србије. Циљ ових симпозијума је унапређење рада сестара-едукација“, рекао је Вацић.

Након свечаног програма, организовано је предавање на тему "Организација здравствене неге – заблуде и истине", о којој је говорила Оливера Милановић, дипломирана медицинска сестра, специјалиста клиничке неге, главна сестра Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић " из Новог Београда, Љиљана Цвијић, дипломирана медицинска сестра, помоћник директора за здравствену негу Опште болнице у Суботици.

Такође је организован тест на тему “Мождани удар – сестринска нега” који је водила Илона Гужић, струковна медицинска сестра из Опште болнице у Пожаревцу.

Подсећамо да је у Пожаревцу 1951. године изашла прва генерација медицинских сестара. Та генерација је похађала Средњу медицинску школа у Пожаревцу, која је основана Решењем Савета за народно здравље и социјалну политику НРС бр. 719 од 11.08.1947. године, као школа за лекарске помоћнике – медицинске сестре. У првој години свог постојања започела је рад у школском објекту, садашњој згради ЗЗ „Јединство“, у Немањиној улици бр. 7, под именом Школа за лекарске помоћнике. Првобитно је била интернатског типа. Те школске 1947/48. године уписано је једно одељење.